![](/media/lib/263/n-htlv-1-i-hiv-f6c9a7ecca14200efa209c1c8ce93557.jpg)
Wirusy ewoluują, aby być bardziej zjadliwe dla mężczyzn
16 grudnia 2016, 18:11Wirusy ewoluują, by inaczej wpływać na mężczyzn oraz kobiety i stają się bardziej zjadliwe u tych pierwszych. Zwłaszcza gdy wirus może być transmitowany z matki na dziecko, kobiety są dla wirusa bardziej wartościowe niż mężczyźni.
![](/media/lib/229/n-biuro-998a5ea23152f37ab7b6dcb56a2fa923.jpg)
Aktywne życie seksualne zwiększa satysfakcję z pracy
9 marca 2017, 06:21Zdrowe życie seksualne zwiększa satysfakcję i zaangażowanie ludzi w pracę.
![](/media/lib/278/n-receptory-wody-4a2c8ef02dfa9d144762067f293cc5d3.jpg)
Receptory smaku kwaśnego wykrywają również wodę
2 czerwca 2017, 11:32Receptory smaku kwaśnego odpowiadają również za wykrywanie wody.
![](/media/lib/287/n-icecool1-deffbfb7397d67d88631e46e4e0371c2.jpg)
Nowatorski sposób chłodzenia układów 3-D
5 września 2017, 09:44IBM i Georgia Institute of Technology (Gatech) współpracują w ramach ogłoszonego przez DARPA programu Intrachip/Interchip Enhaced Cooling (ICECool) i już mogą pochwalić się pierwszymi interesującymi osiągnięciami. Celem tego programu jest m.in. opracowanie technologii chłodzenia płynem stosów układów elektronicznych ułożonych w formie 3-D.
![](/media/lib/277/n-ebola-6a5a20b29fffd2a85e0f7361a6c3333f.jpg)
Odporni na Ebolę po 40 latach
14 grudnia 2017, 12:06Osoby, które przed 40 laty przeżyły pierwszą znaną epidemię Eboli, wciąż są odporne na działanie wirusa. To interesujące, że pod tak długim czasie ludzie wciąż w ten sposób reagują na wirusa, stwierdził wirusolog Stephan Becker z Uniwersytetu w Magdeburgu. Wyniki badań nad tym fenomenem opisano w najnowszym numerze Journal of Infectious Diseases.
![](/media/lib/261/n-dziobak-f229fca7cd45c1374fe681eaca533c74.jpg)
Mleko dziobaka zawiera unikatowe białko o właściwościach przeciwbakteryjnych
16 marca 2018, 07:19Australijscy naukowcy szukają sposobu na lekooporność, badając unikatowe składniki mleka dziobaka.
![](/media/lib/86/n-myslenie-c0d8597b59cc7ecc4451bb067337bf07.jpg)
Ludzkość coraz mniej inteligentna
13 czerwca 2018, 09:19Naukowcy z norweskiego Centrum Badań Ekonomicznych Ragnara Frischa zauważyli, że od kilku dekad zmniejsza się średni poziom inteligencji. Wyniki badań przeprowadzonych przez Brenta Bratsberga i Ole Rogeberga zostały opublikowane w PNAS.
![](/media/lib/322/n-mleko-981006dcca804d3c7a137e38609d98bc.jpg)
Glikoproteina z mleka pomaga zwalczać skutki uboczne chemioterapii
27 września 2018, 10:55Susan Duncan i Aili Wang z Virginia Tech sprawdzały, czy laktoferyna, glikoproteina występująca w wielu płynach ustrojowych i wydzielinach gruczołów, np. w mleku i ślinie, może się przydać w terapii wywołanych chemioterapią zaburzeń smaku i powonienia. Wyniki ich badań są bardziej niż obiecujące.
![](/media/lib/333/n-farout-8743407932aec23995e2a9baaf0e9acb.jpg)
2018 VG18 Farout – najbardziej odległy obiekt Układu Słonecznego
18 grudnia 2018, 10:42Astronomowie poinformowali o zaobserwowaniu najbardziej odległego od Słońca obiektu w Układzie Słonecznym. 2018 VG18 Farout został zauważony w odległości około 120 jednostek astronomicznych. To pierwszy obiekt, o którym bez wątpienia możemy powiedzieć, że jest od Słońca ponad 100-krotnie bardziej odległy niż Ziemia.
![](/media/lib/215/n-uscisk-dloni-ddf97ff83d06f4822943fb08f95f12d8.jpg)
Wystarczy uścisk dłoni, by nasze DNA znalazło się na obiektach, których nigdy nie dotykaliśmy
1 marca 2019, 13:05Dziesięciosekundowy uścisk dłoni wystarczy, by przenieść DNA na obiekt, którego dana osoba w ogóle nie dotykała. Podczas eksperymentów z podawaniem ręki Cynthia Cale ustaliła, że w ok. 7% przypadków osoba, która nigdy nie dotykała trzonka noża, była głównym źródłem znajdowanego na nim materiału genetycznego.